Wegańskie queso z kalafiora

Kalafiorowe queso? Czy to możliwe? Oczywiście! Odtwórz krzepiącą, budzącą apetyt konsystencję i smak klasycznego meksykańskiego dipa serowego dzięki połączeniu mleka kokosowego, kalafiora i nerkowców. Frank's RedHot® zapewnia ostrość, zaś papryka poblano nadaje mu wędzony posmak. Skosztuj go z meksykańskimi przysmakami, takimi jak chipsy z tortilli, wegańskie nachos lub wegańskie enchiladas.

Porcja na 2 1/2 szklanki lub dla 20 osób (2 łyżki stołowe).

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 61 kalorii, tłuszcz ogółem 5g, nasycone kwasy tłuszczowe 3 g, cholesterol 0 mg, sód 140 mg, węglowodany 3 g, błonnik 1 g, cukry ogółem 1 g, białko 1 g (cukier dodany 0 g)

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Rozgrzej olej w dużym rondelku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i jalapeno. Gotuj aż zmiękną, około 3 do 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Wymieszaj przyprawy, sól i drożdże spożywcze. Gotuj przez 1 minutę. Wymieszaj mleko kokosowe z pastą miso. Zmniejsz ogień, dodaj kalafior i nerkowce. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 20 minut, aż kalafior będzie na tyle miękki, że lekko wejdzie w niego widelec. Wymieszaj z octem, sosem RedHot i salsą.

  • W blenderze ze zdemontowaną środkową częścią pokrywy, aby umożliwić ujście pary, rozetrzyj mieszankę kalafiorową na gładką masę. Blenduj ją partiami, na wysokich obrotach, co jakiś czas zbierając masę z boków pojemnika. Jeśli konsystencja mieszanki jest zbyt gęsta, aby blender sobie z nią poradził, dodaj 1 łyżkę wody.

  • Przełóż mieszankę do rondelka. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wymieszaj ją z dodatkową porcją sosu RedHot, salsą lub jalapenos. Gotuj i mieszaj na małym ogniu aż do momentu podgrzania. Podawaj na gorąco z chrupkami kukurydzianymi lub jako dodatek dla wegańskich tacos i misek burrito.

Oceny i komentarze: 0