Ciasto: Mąkę, margarynę i żółtka z małą ilością soli należy posiekać.
Jeżeli wybierzemy mrożonkę - rozmrażamy szpinak dokładnie odciskamy i doprawiamy jak powyżej.
Śmietanę 36% mieszamy z jajami i gałką muszkatołową.
Ser kozi rozdrabniamy na całe kawałki Tarta : Na upieczony spód kruchy układamy cebulkę karmelizowaną.
Szpinak mieszamy z częścią sosu z jajek, śmietaną i rozdrobnionym kozim serem.
Całość zalewamy pozostałym sosem jajecznym.Pieczemy w temperaturze 190 st.
C przez ok 35 min.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na kilka godzin.
Ciastem wylepić formę do tarty – tak by częściowo zalepić brzegi foremki - by po dopieczeniu powstał rant.
Należy pamiętać, by równo rozwałkować ciasto.
Farsz: Cebulę czerwoną kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek.
Następnie dodajemy cukier – czekamy, aż się skarmelizuje.
Zalewamy czerwonym winem i octem balsamicznym – dusimy na wolnym ogniu.
Do odparowania płynów. Studzimy!
Opłukane listki szpinaku smażymy na oliwie z oliwek z płatkami czosnku doprawiając do smaku solą i pieprzem.