Prażone pestki dyni i ostra papryka chili de arbol nadają pomidorowej salsie orzechowy, wędzony smak, który kontrastuje z cierpką nutą soku pomarańczowego. Posyp kolendrą i podawaj z grillowanym kurczakiem lub rybą, chipsami tortilla lub taco.
Upraż pestki dyni na patelni na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 5 do 7 minut lub do czasu aż zaczną pachnieć i staną się złocistobrązowe. Odłóż 2 łyżki do posypania. Wsyp pozostałe pestki do blendera.
Upraż papryczki chili na tej samej patelni na średnim lub dużym ogniu przez 30 sekund z każdej strony lub aż pojawią się na nich pęcherzyki i papryczki zmienią kolor. Wsyp je do blendera; przykryj. Zmiksuj przy wysokiej prędkości aż masa zostanie utarta.
Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę; smaż mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż lekko się zezłoci. Dodaj do blendera. Wlej pozostałą łyżkę oleju na patelnię i dodaj pomidory, smaż delikatnie mieszając przez 5 do 7 minut lub aż lekko zmiękną. Wrzuć do blendera razem z sokiem, oregano, solą i papryczkami chili; przykryj. Zblenduj tak, aby uzyskać grube kawałki. Wyłóż sos do miski.
Posiekaj pozostałe pestki dyni. Zmieszaj je z kolendrą w małej misce. Posyp mieszanką sos.
*Gorzki sok pomarańczowy jest wyciskany z gatunku pomarańczy gorzkich. Można je znaleźć w supermarketach w dziale z produktami południowoamerykańskimi. Jeżeli nie uda Ci się ich kupić, można zastąpić je 6 łyżkami soku pomarańczowego i 2 łyżkami soku z limonki.
Wskazówka: Papryczki chili de arbol to cienkie pikantne papryczki pochodzące z Meksyku. Można je przeważnie kupić ususzone. Jeżeli nie są dostępne, zastąp je tajskimi papryczkami chili.