Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sos borowikowy

Królewskie borowiki nie wymagają wielu dodatków. Podsmaż je krótko na maśle i dodaj śmietanę a otrzymasz wykwintny, aksamitny sos, który uszlachetni nawet najprostsze dania. Sos borowikowy doskonale nadaje się do dań obiadowych, np. zrazów wołowych, pieczeni i pyz. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • W rondelku rozgrzej klarowane masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone borowiki, smaż razem 2-3 min.

  • Dodaj śmietanę, gotuj kilka min do uzyskania konsystencji sosu.

  • Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą

  • Do sosu dodaj łyżeczkę estragonu a będzie miał niepowtarzalny smak.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0