Królewskie borowiki nie wymagają wielu dodatków. Podsmaż je krótko na maśle i dodaj śmietanę a otrzymasz wykwintny, aksamitny sos, który uszlachetni nawet najprostsze dania. Sos borowikowy doskonale nadaje się do dań obiadowych, np. zrazów wołowych, pieczeni i pyz. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
W rondelku rozgrzej klarowane masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone borowiki, smaż razem 2-3 min.
Dodaj śmietanę, gotuj kilka min do uzyskania konsystencji sosu.
Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą
Do sosu dodaj łyżeczkę estragonu a będzie miał niepowtarzalny smak.
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.