Sos meksykański, który łączy pikantny smak sosu adobo i złożoność smaku sosu negro z piwem typu stout i czarnym sezamem.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj czosnek, pieprz Cayenne i paprykę. Zmniejsz ogień, dodaj nasiona sezamu, następnie mieszaj przez 5 minut, aż cebula z przyprawami zacznie intensywnie pachnieć i się zeszkli.
Wymieszaj z piwem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 8-10 minut, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Zmniejsz ogień. Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pozostaw do schłodzenia. Zblenduj na wysokich obrotach do gładkiej konsystencji, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.
Podawać jako dodatek do grillowanych przegrzebków, krewetek, ryb czy wieprzowiny.
Czarny sezam można zastąpić białym. Sos będzie trochę jaśniejszy, ale nadal będzie smakował wyśmienicie.