Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ognisty świeży sos Sambal

Sambal to uniwersalny sos chili pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, dodawany do frytek, makaronu, jajek, mięsa, owoców morza i warzyw. Często dodawany do dań jako słodka, kwaśna i pikantna przyprawa stołowa. Ta wersja sosu Sambal jest przygotowywana w blenderze, aby wydobyć smak chili. Można ją przygotować w czasie krótszym niż 15 minut.

Składniki
Porcja dla: 12 (2 łyżki na porcję)
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze. Miksuj aż wszystkie składniki będą grubo posiekane.

  • Przechowywać w czystym i szczelnym pojemniku lub w słoiku w lodówce do dwóch tygodni.

Porady Gotowanie

Chili zawiera kapsaicynę, która może poparzyć skórę. Po pokrojeniu chili, umyj dokładnie ręce i deskę do krojenia ciepłą wodą z mydłem. Załóż gumowe rękawiczki, gdy kroisz chili.

Użyj sosu Sambal do przygotowania bulionu Kimchi z prażonym ryżem i jajkiem sadzonym.

Oceny i komentarze: 0