00 0
image
Oceń

Marynata piwna

Aromatyczna marynata jest kluczem do kulinarnego sukcesu. Proponujemy marynatę na bazie miodu, piwa i musztardy francuskiej z cynamonem, kurkumą, imbirem i goździkami. Doskonała do marynowania żeberek, karkówki i skrzydełek z grilla. Można też zamarynować w niej golonkę przed pieczeniem.

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Do piwa dodaj miód, cynamon, imbir, kurkumę, imbir oraz utarte w moździerzu goździki i anyż.

  • Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.

  • Na koniec dodaj musztardę francuską.

Porady Gotowanie

W marynacie przygotowanej na bazie tego przepisu możesz zamarynować około 1,2 kg żeberek. Najlepiej marynować poporcjowane żeberka.

Nie musisz marynować mięsa całą noc. Wystarczy nawet 20 - 30 minut, aby nadać grillowanemu mięsu posmak marynaty.

Przyprawy w formie ziaren, pączków, czy jagód dodawane do marynat - jak goździki, czy gwiazdki anyżu w tym przepisie - warto utrzeć w moździerzu, żeby ich aromat równomiernie rozszedł się na marynowanym mięsie.

Oceny i komentarze: 0