Z 1 pomarańczy wyciąć segmenty, gruszkę obrać i w kostkę, winogrona przekroić na pół, usunąć z nich pestki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ok. 150g. sera pokroić w średnią kostkę. W słoiku wymieszać 2,5 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki soku jabłkowego, sól, pieprz, 1 łyżkę musztardy i 2 łyżeczki miodu. Gdy składniki się połączą, dodać 16 łyżek oleju i znów wymieszać aż do połączenia się składników.
Uprażone orzechy utłuc lekko w moździerzu. Do dużej miski wrzucić liście różnych sałat, skropić je sosem i wymieszać tak, by wszystkie liście były wilgotne od sosu. Wymieszać sałatę z gruszkami i winogronem.
Sałatę ułożyć na talerzu, na niej ser, wszystko posypać pokruszonymi orzechami i skropić jeszcze sosem.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl