00 0
image
Oceń

Miodowo-musztardowa sałatka z buraków

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Ugotowane buraki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4mm. Pomidorki cherry pokroić na połówki, pestki dyni uprażyć na suchej patelni, rzodkiewki pokroić na ćwiartki.

  • Do naczynia na vinegrette dodać 3 łyżeczki musztardy, 4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, sól oraz pieprz, całość energicznie wymieszać. Po wymieszaniu sosu dodać 12 łyżek oleju rzepakowego i znów energicznie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodać do sosu bardzo drobno posiekaną cebulę szalotkę.

  • Plastry buraka rozłożyć na talerzu, garść świeżej rukoli wymieszać z łyżką sosu vinegrette i ułożyć na przygotowanych burakach, dołożyć pomidorki oraz rzodkiewkę i ser kozi. Całość posolić i doprawić pieprzem.

  • Gotową sałatkę polać sosem vinegrette i posypać uprażonymi pestkami dyni.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0