00 0
image
Oceń

Surówka szeklerska

Przepis na kapustę po szeklersku pochodzi z ojczyzny gulaszu. Na Węgrzech do kapusty dodaje się wieprzowinę i wędzoną słoninę, a całą potrawę podaje się oczywiście na ciepło. Kamis przygotował dla Ciebie znacznie uproszczoną wersję kapusty szeklerskiej, gdzie w rolach głównych występują: kapusta kiszona, marchewka, korniszon, świeża i marynowana papryka, a całość serwuje się w formie surówki. Kapusta kiszona po szeklersku będzie idealnie komponować się z sosem na bazie octu i koperku.

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Kiszoną kapustę wypłukać pod bieżącą wodą.

  • Umytą marchewkę, cebulę oraz korniszony pokroić na cienkie plasterki, posolić solą cebulową i zostawić na 10-15 min.

  • Marynowaną paprykę drobno posiekać, natomiast świeżą paprykę pokroić na cienkie paseczki.

  • Z wody, cukru, octu, oleju i koperku przygotować sos.

  • W dużej misce wymieszać jarzyny i zalać sosem.

Oceny i komentarze: 0