00 0
image
Oceń

Indonezyjska sałatka Gado Gado z marynowanymi w sosie sojowym i imbirze żółtkami jaj i z tostem z krewetkami

Tradycyjna sałatka Gado Gado to wyśmienita mieszanka warzyw z jajkiem na twardo, krakersami krewetkowymi i sosem z orzeszków ziemnych. Nasza wersja sałatki dzięki krótko peklowanym jajkom umami wyniesie smak na nowy poziom. W połączeniu ze świeżą mieszanką warzyw i pikantnym orzechowym dressingiem nadadzą potrawie wyrazistości. Pulchne, żółtobrązowe tosty z krewetkami będą doskonałym uzupełnieniem tej potrawy.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj i odstaw do lodówki aż do momentu podania.

  • Aby przygotować tost z krewetkami, dokładnie wymieszaj krewetki w małej misce z białkiem i w przyprawami. Dodaj kolendrę i cebulę, delikatnie wymieszaj. Następnie posmaruj równomiernie 3 kromki chleba powstałą pastą. Przykryj pozostałymi kromkami, aby uzyskać 3 kanapki. Podziel każdą kanapkę na 4 trójkąty. (Wyjdzie 12 tostów) Wymieszaj 2 pozostałe białka jajek z marynowanymi żółtkami i wodą w średniej wielkości naczyniu. Przesyp bułkę tartą do płytkiego naczynia. Obtocz każdy trójkąt w jajku i w bułce. Odstaw na bok resztki jajka i bułki. Rozgrzej olej (ok. 2,5 cm) na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż trójkąty 2-3 minuty, często obracając, aż będą złocistobrązowe. Użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  • Aby przygotować sałatkę, podziel warzywa i rozmieść je na 6 talerzach. Dodaj marynowane żółtka i dwa tosty z krewetkami. Podawaj z pikantnym orzechowym dressingiem.

Porady Gotowanie

Kliknij tutaj, aby przeczytać przepis na żółtka jajek w sosie sojowym i z imbirem

*Bezpieczne gotowanie potraw z jajkami

Spożywanie surowych lub niedogotowanych jaj może zwiększyć ryzyko zatrucia. Przed dotknięciem jaj i na każdym etapie ich przygotowania należy umyć ręce mydłem i ciepłą wodą.

Oceny i komentarze: 0