Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych Świątecznych dań, które smakuje obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co, jeśli produkty pochodzenia zwierzęcego są zakazane na Twojej liście zakupów? Wegańska ryba po grecku, może być ciekawą nowością, którą podasz w tym roku na wigilijnym obiedzie. Smak naszej „ryby” będzie zaskoczeniem dla niejednego mięsożercy.
Seler obierz ze skórki i pokrój go na kawałki o grubości 1 cm. Przełóż warzywo do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
Obierz marchew i pietruszkę, i zatrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój na kosteczkę, a następnie zeszklij ją na patelni razem z zielem angielskim.
Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię z cebulą, starte warzywa i pozostałe składniki. Duś farsz przez ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotowany seler wyjmij z garnka i dopraw z każdej strony mieszanką przypraw (sól, pieprz i majeranek).
Arkusze nori potnij, by łatwo było owinąć nimi selera. Pocięte kawałki namocz w wodzie i owiń nimi seler.
Przełóż selera do naczynia żaroodpornego, a następnie przykryj go warzywnym farszem.
Piecz wegańską rybę po grecku w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Aby przygotować wegańską rybę po grecku w wersji „na zimno”, możesz pominąć krok z pieczeniem i podsmażyć jedynie owinięte kawałki selera na patelni, aż się zarumienią, a następnie przykryć farszem i włożyć do lodówki.