00 0
image
Oceń

Wegańska ryba po grecku

Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych Świątecznych dań, które smakuje obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co, jeśli produkty pochodzenia zwierzęcego są zakazane na Twojej liście zakupów? Wegańska ryba po grecku, może być ciekawą nowością, którą podasz w tym roku na wigilijnym obiedzie. Smak naszej „ryby” będzie zaskoczeniem dla niejednego mięsożercy.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Seler obierz ze skórki i pokrój go na kawałki o grubości 1 cm. Przełóż warzywo do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.

  • Obierz marchew i pietruszkę, i zatrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Cebulę pokrój na kosteczkę, a następnie zeszklij ją na patelni razem z zielem angielskim.

  • Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię z cebulą, starte warzywa i pozostałe składniki. Duś farsz przez ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

  • Ugotowany seler wyjmij z garnka i dopraw z każdej strony mieszanką przypraw (sól, pieprz i majeranek).

  • Arkusze nori potnij, by łatwo było owinąć nimi selera. Pocięte kawałki namocz w wodzie i owiń nimi seler.

  • Przełóż selera do naczynia żaroodpornego, a następnie przykryj go warzywnym farszem.

  • Piecz wegańską rybę po grecku w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Porady Gotowanie

Aby przygotować wegańską rybę po grecku w wersji „na zimno”, możesz pominąć krok z pieczeniem i podsmażyć jedynie owinięte kawałki selera na patelni, aż się zarumienią, a następnie przykryć farszem i włożyć do lodówki.

Oceny i komentarze: 0