Ta odświeżająca przystawka stanowi połączenie dwóch tradycyjnych południowoamerykańskich dań: escabeche i tiradito. Według tego przepisu ugotowane krewetki zostają zamarynowane w pikantnym sosie z papryką ají rocoto. Podaje się je z grillowaną kukurydzą, melonem miodowym, kolendrą i świeżymi papryczkami chili.
Pasta z papryki ají rocoto jest przygotowywana z bardzo pikantnej czerwonej papryczki pochodzącej z Peru. Można ją kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, delikatesach internetowych lub w supermarketach w dziale z produktami z Ameryki Południowej.
Chili fresno mają zbliżoną wielkość do papryczek jalapeño. Kiedy są zielone, mają delikatnie ostry smak. Kiedy dojrzewają i zmieniają kolor na czerwony, stają się bardziej pikantne.
Papryka chili zawiera kapsaicynę, która może poparzyć skórę. Po pokrojeniu papryczek chili należy starannie umyć ręce i deskę do krojenia ciepłą wodą z mydłem. Można też złożyć gumowe rękawiczki na czas obróbki papryczek.