Pstrąg po prowansalsku pieczony z cytrynami i szalotkami
Wypróbuj przepis z programu Wysmakowani na soczystego pstrąga pieczonego z cytryną i szalotkami. Zaskocz swoją rodzinę pysznym i zdrowym posiłkiem!
Składniki
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Pstrąg po prowansalsku pieczony z cytrynami i szalotkami
Pstrąga nacieramy ziołami oraz odrobiną musztardy (także wewnątrz). Układamy na papierze dodajemy do wnętrza ryby 2 plasterki cytryny, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz czosnek i zawijamy. W papierze bo ona zatrzymuje aromat i naturalny sos. Rybę możemy posypać koperkiem. Podajemy z bagietką i oliwą prowansalską.
Sałatka
Oliwki i pokrojone pomidorki koktajlowe doprawiamy oliwą i ziołami, czosnkiem mieszamy i gotowe.
Oliwa prowansalska
Wystarczy wsypać trochę ziół do małej buteleczki, zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Wyrazista oliwa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. Taka buteleczka, ładnie udekorowana może być świetnym, własnej roboty upominkiem.