00 0
image
Oceń

Pierogi ziemniaczane z makrelą

Chrupiące pierogi ziemniaczane z rybnym nadzieniem to propozycja na pożywny obiad lub kolację. Ich smak podkreśli dodatek śmietany lub jogurtu oraz odrobina świeżego szczypiorku. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Do przeciśniętych przez praskę lub zmielonych ziemniaków dodaj masło, mąkę, jaja, mleko, starty na drobnej tarce ser, pieprz ziołowy i sól do smaku i wyrób na jednolite ciasto.

  • Z ciasta formuj małe kulki. Rozwałkuj je i nadziewaj farszem z makreli. Formuj na kształt pierogów i układaj na posypanej mąką tacy.

  • Pierogi posmaruj z dwóch stron rozkłóconym jajkiem, oprósz bułką tartą i smaż na złoty kolor.

  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem, posypane świeżo posiekanym szczypiorem.

Porady Gotowanie

Makrela z jakiem to nasza propozycja farszu do pierogów ziemniaczanych. Zrobisz go w kilka minut z dwóch puszek makreli i 8 jaj na twardo.

Oceny i komentarze: 0