Mąkę przesiewamy i mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy mleko wymieszane z wodą.
Składniki ciasta dokładnie mieszamy dodając roztopione masło. Gotowe ciasto dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkowujemy na płaty.
Raki smażymy na maśle rakowym z posiekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku i pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Farsz po wystygnięciu miksujemy.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbując je palcami.
Następnie wszystkie gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).