Nie gotowana, nie pieczona a marynowana. Przygotuj makrelę marynowaną w aromatycznej octowej zalewie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Podaj ją z warzywami Brunoise i sosem holenderskim. Nigdy tak nie gotowałeś? Spróbuj, to łatwe!
Obierz marchew, seler i cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Do małego rondla wlej połowę butelki octu winnego i dodaj dwa razy więcej przegotowanej wody, dodaj kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, obrane dwa ząbki czosnku i całe szalotki.
Zagotuj całość i gdy mikstura wrze wsyp 100 g cukru, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa i gotuj przez kilka minut.
W międzyczasie wyczyść i odfiletuj makrelę. Ułóż je w głębokim naczyniu.
Odstaw marynatę na chwilę do przestygnięcia. Połowę marynaty wlej przez sitko do oddzielnej miseczki a drugą - wraz z warzywami i ziołami – wlej do ryby. W wyniku oddziaływania ciepła powinny się one ściąć w ciągu kilku minut.
Gdy ryby się marynują, przygotuj sos holenderski. Rozpuść pół kostki masła w rondlu i odstaw na bok.
Do kolejnej miseczki wbij 4 żółtka jajek, dosól i popieprz a następnie zalej około 4 łyżkami pozostawionej ciepłej marynaty bez ziół i warzyw.
Połącz je za pomocą trzepaczki i zacznij stopniowo dodawać ciepłe, roztopione masło. Ubij na gęstą masę uważając aby nie zwarzyć masła z jajkami.
Wyłóż makrele na talerz, udekoruj warzywami i liściem laurowym. Całość polej sosem holenderskim.
Przepis autorstwa Jakuba Steuermarka zaprezentowany w programie Pytanie na śniadanie TVP.