Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Marynowana makrela z warzywami i sosem holenderskim

Nie gotowana, nie pieczona a marynowana. Przygotuj makrelę marynowaną w aromatycznej octowej zalewie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Podaj ją z warzywami Brunoise i sosem holenderskim. Nigdy tak nie gotowałeś? Spróbuj, to łatwe!

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Obierz marchew, seler i cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  • Do małego rondla wlej połowę butelki octu winnego i dodaj dwa razy więcej przegotowanej wody, dodaj kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, obrane dwa ząbki czosnku i całe szalotki.

  • Zagotuj całość i gdy mikstura wrze wsyp 100 g cukru, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa i gotuj przez kilka minut.

  • W międzyczasie wyczyść i odfiletuj makrelę. Ułóż je w głębokim naczyniu.

  • Odstaw marynatę na chwilę do przestygnięcia. Połowę marynaty wlej przez sitko do oddzielnej miseczki a drugą - wraz z warzywami i ziołami – wlej do ryby. W wyniku oddziaływania ciepła powinny się one ściąć w ciągu kilku minut.

  • Gdy ryby się marynują, przygotuj sos holenderski. Rozpuść pół kostki masła w rondlu i odstaw na bok.

  • Do kolejnej miseczki wbij 4 żółtka jajek, dosól i popieprz a następnie zalej około 4 łyżkami pozostawionej ciepłej marynaty bez ziół i warzyw.

  • Połącz je za pomocą trzepaczki i zacznij stopniowo dodawać ciepłe, roztopione masło. Ubij na gęstą masę uważając aby nie zwarzyć masła z jajkami.

  • Wyłóż makrele na talerz, udekoruj warzywami i liściem laurowym. Całość polej sosem holenderskim.

Porady Gotowanie

Przepis autorstwa Jakuba Steuermarka zaprezentowany w programie Pytanie na śniadanie TVP.

Oceny i komentarze: 0