00 0
image
Oceń

Makrela po Dijońsku

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
  • Wyszorowane ziemniaki pokroić na duże kawałki lub w ósemki. Makrele wyfiletować tak, by uzyskać 4 filety.

  • Pokrojone ziemniaki oblać ok 2 łyżkami oliwy, posypać solą, dodać curry i wymieszać. Ziemniaki piec w nagrzanym do 180 – 200C piekarniku przez ok. 30 – 40 min, ułożone na blaszce, podczas pieczenia przemieszać ziemniaki, by upiekły się równomiernie.

  • Usunąć drobne ości z filetów rybnych. Pora oczyścić i białą część pokroić w julienne. 2 filety rybne ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, stronę mięsa posmarować musztardą i doprawić suszonym oregano. Na doprawionej musztardą i oregano rybie ułożyć posiekanego pora.

  • Na suchej patelni uprażyć nasiona kolendry, ok. 1 łyżkę.

  • Dwa pozostałe filety rybne oprószyć pieprzem i solą. Gdy ziarna kolendry na patelni zaczną lekko strzelać, przesypać je do moździerza i lekko utrzeć. Oprószone solą i pieprzem filety posmarować musztardą, posypać utartą w moździerzu kolendrą i ułożyć skórą do góry na filetach wcześniej przygotowanych w naczyniu żaroodpornym tak, by powstała forma „kanapki” z filetów rybnych.

  • Gotowe „kanapki” z ryby oprószyć pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną rybę oblać białym winem i wstawić do piekarnika, w którym są już ziemniaki, na 10 – 12 min.

  • Gotową rybę podawać z ziemniakami, polaną oliwą, udekorowane świeżą kolendra i kiełkami.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0