Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.
Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maki.
Na płat nori nakładamy ryż, po środku smarujemy wasabi i układamy paluszka krabowego, listki sałaty i pomidorki wiśniowe, dodajemy majonez japoński i zawijamy w rulon.
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.
Dobrze odcedzamy i pozostawiamy na około 30 minut.
Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.
Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.
Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut.
Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).
Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia (nie można doprowadzić do zagotowania), pozostawiamy do ostudzenia.
Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu.