Rozumiem i zgadzam się z polityką prywatności dotyczącą tej strony and
Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.
1 sandacz
2 jabłka
100 g cukru
200 ml soku z czerwonej kapusty
2 szt. rozmarynu
100 ml śmietany
1 cukinia
masło
2 pomidory
1 cebula
¼ fenkułu
3 szt. Liście laurowe w torebce
10 ziaren Ziele angielskie w torebce
1 marchew
1 pietruszka
1 pęk natki pietruszki
Szafran nitki
150 ml oleju słonecznikowego
Umyć warzywa, przesmażyć i zalać wodą. Gotować około 40 minut na wolnym ogniu.
W bulionie sparzyć wcześniej wyfiletowaną, wyporcjowaną rybę, a następnie osuszyć i przesmażyć skórą do dołu na chrupiąco.
Cukinię przysmażyć na maśle.
Jabłka karmelizować na cukinii z rozmarynem i zalać sokiem z czerwonej kapusty. Doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać śmietanę.
Ostudzić i przelać do syfonu, dodając dwa naboje. Sosem z syfonu napełnić miseczkę i całość ułożyć na talerzu.