Delikatna i soczysta ryba gotowana w folii z suszonymi pomidorami.
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przygotuj dwa kwadratowe kawałki pergaminu o boku 25 cm i dwa kwadratowe kawałki folii do pieczenia o boku 30 cm. Połóż pergamin na folię i ułóż na nim kawałki łososia.
Na kawałkach łososia ułóż suszone pomidory i posyp oregano. Wyciśnij trochę cytryny i dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem.
Złap za krawędzie folii i zawiń ją wokół łososia. Zostaw mały otwór na wierzchu, wlej trochę białego wina i zamknij.
Tak przygotowanego łososia piecz w piekarniku przez 12-15 minut.
Po wyjęciu, odstaw na dwie minuty, potem ostrożnie rozwiń folię. Przed podaniem posyp świeżym szczypiorkiem.