Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.
Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maki.
Omlet smażymy na maśle dodając trochę sosu sojowego.
Na płatku nori układamy ryż, po środku układamy avocado, zawijamy omleta w ryż z avocado.
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.
Dobrze odcedzamy i pozostawiamy na około 30 minut.
Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.
Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.
Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut.
Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).
Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia.
Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu.