Łosoś pieczony w sosie miodowo-musztardowym z pieczonymi ziemniakami i brokułami według przepisu Dominiki Hatali (Dietetyk Powszechny)

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki a następnie wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w 230 stopniach.

  • Brokuły podziel na różyczki, polej oliwą, posyp solą i pieprzem a po chwili dodaj je do ziemniaków. Łososia pokrój na kawałki.

  • Przygotuj marynatę: do miseczki dodaj musztardę rosyjską Kamis, miód, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

  • Łososia wymieszaj w marynacie, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej pozostałą marynatą, zakryj folią aluminiową i dodaj do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.

  • Gotowego łososia przełóż na talerz, obok nałóż upieczone ziemniaki, rukolę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i upieczone brokuły.