00 0
image
Oceń

Zupa rybna

Ryba to nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. Występuje w naszych domach w bardzo różnych odmianach, a najczęściej podaje się ją smażoną w panierce lub marynowaną w różnych sosach. Czy nie warto jednak czasami odejść od tradycji i spróbować czegoś zupełnie nowego? Proponujemy nieszablonowe podejście do podawania wigilijnej ryby w postaci zupy rybnej. Kto wie, może w Waszym domu stanie się to tradycją kultywowaną z okazji każdych świąt?

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Przygotowanie zupy zacznij od zrobienia wywaru. Do garnka wrzuć umyte warzywa w całości oraz dodaj oczyszczone części ryby. Zalej całość 2 litrami wody i gotuj chwilę, a następnie wrzuć wszystkie przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wywar gotuj min. godzinę zbierając szumy, które będą unosić się na powierzchni wody.

  • W międzyczasie pokrój dorsza w dość grubą kostkę i oprósz go solą i pieprzem. Posiekaj drobno cebulę i czosnek i przesmaż je w dużym garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor. Zmniejsz nieco ogień i dodawaj po kolei przyprawy, tak aby podczas podgrzania uwolniły swój aromat. Zacznij od ostrej papryki, potem dodaj słodką, a następnie wsyp łyżeczkę bazylii. Zwiększ ogień i dodaj pomidory lub passatę. Całość wymieszaj i gotuj, aż pomidory całkiem się rozpadną, a całość nieco zgęstnieje (ok. 30 min.).

  • Następnie dolej całą pozostałą oliwę oraz ok. 600 ml wywaru, który gotował się wcześniej. Dopraw zupę sokiem z całej cytryny oraz sosem rybnym i ponownie zagotuj. Kiedy zupa zacznie bulgotać wsyp pozostałą suszoną bazylię i dodaj pokrojonego dorsza. Delikatnie wymieszaj rybę w zupie i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. W miarę potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj masło, które sprawi, że zupa będzie bardziej kremowa.

  • Zupę podawaj z makaronem lub pieczywem oraz posiekaną pietruszką.

Porady Gotowanie

Żeby zupa była bardziej treściwa, możesz dodać do niej również krewetki lub/i kalmary.

Jeśli nie lubisz smaku sosu rybnego zastąp go np. sosem sojowym lub pomiń ten składnik.

Pozostały z gotowania wywar stanowi doskonałą bazę zup i sosów.

Oceny i komentarze: 0