Sposób przygotowania halibuta:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Gotujemy ryż.
Z marchewki i cukinii obieraczką robimy cienkie długie plastry, kroimy w słupki, tak by przypominały cienki makaron. Czosnek kroimy w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i mieszamy. Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym.
Warzywa i rybę układamy w naczyniach żaroodpornych, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Zwijamy ,,makaron" w gniazdka i na każdym układamy kawałek ryby, posypujemy natką.
Sposób przygotowania pasty rybnej:
Rybę oczyść i wymieszaj z serem, dodaj wszystkie składniki, skrop sokiem z cytryny. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj odrobinę jogurtu. Można przygotowywać z różnych ryb, świetne do kanapek.