00 0
image
Oceń

Pieczone awokado z jajkiem w koszulce, zawijane boczkiem

Awokado jest zaliczane do najzdrowszych owoców, które powinnaś włączyć do codziennej diety. To wszystko dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witamin, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Awokado, w przeciwieństwie do innych słodkich owoców, ma delikatny maślny smak, dlatego tak dobrze komponuje się z bardziej pikantnymi lub słonymi produktami np. boczkiem.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Przekrój awokado wzdłuż i wyjmij pestkę. Wydrąż lekko środek, by zrobić miejsce na jajko. Obsyp środki szczyptą chili i skrop sokiem z cytryny.

  • Uformowane połówki obierz ze skóry i odstaw na bok.

  • Wyłóż folią spożywczą pustą szklankę o pojemności 250 ml i natłuść folię olejem.

  • Wbij do szklanki całe jajko, a końce foli zwiąże ze sobą tworząc jajeczną sakiewkę. Aby uzyskać ładną okrągłą formę jajka, zawiąż końce foli tuż przy jajku.

  • Włóż sakiewkę do wrzącej wody na ok 4 minuty.

  • Rozetnij folie i przełóż ostrożnie ścięte jajko do środka 1 połówki awokado i przykryj całość druga połówką.

  • Zawiń awokado w 3-4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej i dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i solą.

  • Tak przygotowane awokado obsmaż z każdej strony przez 1-2 minuty, aż boczek się lekko zarumienił.

  • Gotowe awokado przełóż na talerz i podawaj z sałatką.

  • Wskazówki:
    • Dodaj do sakiewki z surowym jajkiem swoje ulubione przyprawy, oregano, rozmaryn, bazylię lub gotową mieszankę przypraw. Potrawa nabierze bardziej wyrazistego, ziołowego smaku.
    • Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję dnia, zawiń awokado w plastry wędzonego łososia. W tym wypadku omiń krok smażenia.

Oceny i komentarze: 0