Awokado jest zaliczane do najzdrowszych owoców, które powinnaś włączyć do codziennej diety. To wszystko dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witamin, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Awokado, w przeciwieństwie do innych słodkich owoców, ma delikatny maślny smak, dlatego tak dobrze komponuje się z bardziej pikantnymi lub słonymi produktami np. boczkiem.
Przekrój awokado wzdłuż i wyjmij pestkę. Wydrąż lekko środek, by zrobić miejsce na jajko. Obsyp środki szczyptą chili i skrop sokiem z cytryny.
Uformowane połówki obierz ze skóry i odstaw na bok.
Wyłóż folią spożywczą pustą szklankę o pojemności 250 ml i natłuść folię olejem.
Wbij do szklanki całe jajko, a końce foli zwiąże ze sobą tworząc jajeczną sakiewkę. Aby uzyskać ładną okrągłą formę jajka, zawiąż końce foli tuż przy jajku.
Włóż sakiewkę do wrzącej wody na ok 4 minuty.
Rozetnij folie i przełóż ostrożnie ścięte jajko do środka 1 połówki awokado i przykryj całość druga połówką.
Zawiń awokado w 3-4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej i dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane awokado obsmaż z każdej strony przez 1-2 minuty, aż boczek się lekko zarumienił.
Gotowe awokado przełóż na talerz i podawaj z sałatką.
Wskazówki:
• Dodaj do sakiewki z surowym jajkiem swoje ulubione przyprawy, oregano, rozmaryn, bazylię lub gotową mieszankę przypraw. Potrawa nabierze bardziej wyrazistego, ziołowego smaku.
• Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję dnia, zawiń awokado w plastry wędzonego łososia. W tym wypadku omiń krok smażenia.