Zachodnioafrykańska mieszanka przypraw Suya

Odrobinę wędzona, orzechowa z wyraźną ostrą nutą. Ta własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw jest tym, co nadaje charakteru najpopularniejszemu daniu streetfoodowemu Afryki Zachodniej - szaszłykom suya. Łatwo zrobić ją samodzielnie - wystarczy w blenderze lub makalserze zmiksować fistaszki i przyprawy do uzyskania konsystencji ziarenek piasku. Przed grillowaniem natrzyj nią skrzydełka kurczaka, ulubione mięsa i warzywa nadziane na szaszłyki. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Przyprawą Suya można oprószyć ulubione pieczone i grillowane warzywa, ryż, makaron i inne dania. Z podanej ilości powstaje 3/4 szklanki przyprawy, czyli 12 porcji po 1 łyżce każda. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 43 kcal, 3 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 197 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka, 0 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Do misy blendera lub malaksera włóż wszystkie składniki, a następnie przykryj. Metodą pulsacyjną miel do uzyskania konsystencji ziarenek piasku.

  • Mieszankę przypraw przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

  • Porady kulinarne: Mieszanka Przypraw Suya to podstawowa przyprawa kuchni Afryki Zachodniej, szczególnie nigeryjskiej. Sucha marynata o bogatym smaku to połączenie mielonych lub siekanych orzechów ziemnych z takimi przyprawami jak imbir i pieprz cayenne. Aromatyczną orzechową mieszanką przyprawia się szaszłyki wołowe i drobiowe. Idealnie komponuje się z jagnięciną i rybami. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Wypróbuj Mieszanki Przypraw Suya w naszych przepisach na Grillowane skrzydełka w przyprawie Suya, Zachodnioafrykański sos Suya i naan z pieczonymi warzywami z nutą Suya. Mieszanka Przypraw Suya może służyć do oprószania szaszłyków wołowych i drobiowych, krewetek, pieczonych warzyw - nada im intensywnego smaku i chrupkości. Upiecz brokuła z czosnkiem i oliwą z oliwek. Tuż po pieczeniu hojnie oprósz mieszanką przypraw Suya, by nadać mu wędzonych, orzechowych i ostrych nut. Dodaj mieszankę przypraw Suya do pokrojonych pomidorów, cebuli, kolendry i jalapeño, by nadać zachodnioafrykańskiego smaku pico de gallo.