Odrobinę wędzona, orzechowa z wyraźną ostrą nutą. Ta własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw jest tym, co nadaje charakteru najpopularniejszemu daniu streetfoodowemu Afryki Zachodniej - szaszłykom suya. Łatwo zrobić ją samodzielnie - wystarczy w blenderze lub makalserze zmiksować fistaszki i przyprawy do uzyskania konsystencji ziarenek piasku. Przed grillowaniem natrzyj nią skrzydełka kurczaka, ulubione mięsa i warzywa nadziane na szaszłyki. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Przyprawą Suya można oprószyć ulubione pieczone i grillowane warzywa, ryż, makaron i inne dania. Z podanej ilości powstaje 3/4 szklanki przyprawy, czyli 12 porcji po 1 łyżce każda. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 43 kcal, 3 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 197 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka, 0 g cukrów ogółem