Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dżem z malin z wanilią

Dżemy to idealna przekąska, którą możesz wykorzystywać do różnych potraw. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych podczas ich przygotowania. Doskonale przechowują smaki lata, więc warto raz na rok przygotować serię słodkich słoików. Wypróbuj nasz prosty przepis na dżem malinowy z nutą wanilii.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 3 godz. Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
3 godz. Czas gotowania
  • Umieść wszystkie składniki w średnim garnku i zagotuj.

  • Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez ok 2-3 godziny, do momentu aż woda odparuje. Raz na jakiś czas zamieszaj, by dżem nie przywarł do garnka.

  • Pod sam koniec gotowania, podziel dżem na 2 części i jedną z nich przetrzyj przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.

  • Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.

Porady Gotowanie

Jeśli nie masz czasu pilnować wywaru przez 3 godziny. Podziel proces gotowania na 2-3 dni.

Gotowy dżem możesz przechowywać przez rok.

Oceny i komentarze: 0