Dżemy to idealna przekąska, którą możesz wykorzystywać do różnych potraw. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych podczas ich przygotowania. Doskonale przechowują smaki lata, więc warto raz na rok przygotować serię słodkich słoików. Wypróbuj nasz prosty przepis na dżem malinowy z nutą wanilii.
Umieść wszystkie składniki w średnim garnku i zagotuj.
Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez ok 2-3 godziny, do momentu aż woda odparuje. Raz na jakiś czas zamieszaj, by dżem nie przywarł do garnka.
Pod sam koniec gotowania, podziel dżem na 2 części i jedną z nich przetrzyj przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.
Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.
Jeśli nie masz czasu pilnować wywaru przez 3 godziny. Podziel proces gotowania na 2-3 dni.
Gotowy dżem możesz przechowywać przez rok.