Chcesz uzupełnić spiżarnię?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy - nie tylko na aromatyczne przetwory!
Szukasz grillowych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Truskawki to przepyszne owoce, które uwielbiają dorośli oraz dzieci. Niestety sezon na truskawki jest dość krótki. Te najdorodniejsze kupisz w czerwcu. Warto zachować słodki smak truskawek na dłużej, wystarczy że przygotujesz domowy dżem z truskawek. Proponujemy dżem truskawkowy z imbirem!
Obierz truskawki, umyj i pozbądź się szypułek.
Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i włóż je do dużego garnka. Zasyp owoce cukrem i odstaw na około 20 minut, aż truskawki puszczą soki.
Dodaj do mieszanki sok z cytryny. Wyciśnięte połówki z miąższem posiekaj na małe kawałki, połóż na gazie i uformuj woreczek.
Postaw garnek na ogniu i rozpocznij podgrzewanie.
Kiedy mikstura zrobi się bardzie wodnista włóż do środka sakiewkę z miąższem cytryny, dodaj imbir i laskę wanilii.
Gotuj całość przez około godzinę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gotowy dżem przelej do słoiczków i pasteryzuj.
Słodkie owoce, takie jak truskawki, maliny czy wiśnie mają w sobie mało pektyny, która pomaga w zagęszczeniu przetworów. Warto w takim wypadku nabyć pektynę w proszku, która doprowadzi dżem do odpowiedniej konsystencji.
Chcesz uzupełnić spiżarnię?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy - nie tylko na aromatyczne przetwory!
Szukasz grillowych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!