Ugotowany makaron odcedzić i wypłukać gorącą wodą.
Pojedynczą warstwę rozłożyć na wilgotnej ściereczce i całość przykryć drugą ściereczką.
Na małym ogniu podsmażyć rozgnieciony czosnek z 2 łyżkami oliwy.
Dodać pomidory, 2 łyżki Przyprawy kuchni włoskiej i dusić 35 minut.
Sery wymieszać ze startym na tarce masłem i gałką muszkatołową.
Formę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć jedną warstwę makaronu, rozsmarować sos pomidorowy i posypać serem.
Przykryć drugą warstwą makaronu i układać poszczególne składniki aż do ich wyczerpania.
Na wierzchu lasagne posmarować sosem pomidorowym.
Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp. 190°C.
Po 20 minutach odkryć folię i piec kolejne 10 minut.