To połączenie Cię zaskoczy: pożywne kotlety z kaszy kuskus z jajkiem i wędliną oraz puree z zielonego groszku. Smak kotlecików podkręcają: natka pietruszki, kmin rzymski i papryka. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"
Kaszę zalej wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryj i odstaw na 5-8 minut.
Do wystudzonej kaszy dodaj 1 pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę, starte jaja ugotowane na twardo, pokrojoną w kostkę wędlinę. Dodaj 2 surowe jaja, natkę pietruszki, dopraw solą, papryką i kminem rzymskim. Wyrób na jednolitą masę.
Formuj owalne kotlety a następnie panieruj je w jajku i bułce tartej.
W rondelku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę pozostałą cebule, dodaj groszek, podlej wodą duś razem przez kilka min. dodaj śmietanę, zmiksuj na jednolita konsystencję, dopraw solą i pieprzem.
Usmażone kotlety podawaj z puree z groszku.
Wystarczy, że ominiesz w liście składników wędliny, żeby przygotować to danie w wersji wegetariańskiej.