Grycoki to tradycyjne świętokrzyskie pierogi z kaszą gryczaną. Do farszu z kaszy dodajemy kiszoną kapustę, suszone grzyby i wędzony boczek. Tak wiele smaków zamkniętych w pierogu daje wspaniały efekt. Warto spróbować! Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Kapustę, namoczone grzyby i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.
Kapustę odcedź odciśnij posiekaj, dodaj, posiekane grzyby oraz kaszę.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i razem podsmaż, dodaj do farszu, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, wymieszaj.
W międzyczasie mąkę, wodę, olej i jajko wyrób na jednolite ciasto, dodając 1 łyżeczkę soli, przykryj i odstaw.
Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy ok 8 cm., napełniaj farszem i sklejaj na kształt pierogów.
Gotuj w osolonej wodzie.
Podczas smażenia boczku i cebuli możesz dodać posiekane owoce jałowca lub kminek oraz lubczyk.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.