Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grycoki

Grycoki to tradycyjne świętokrzyskie pierogi z kaszą gryczaną. Do farszu z kaszy dodajemy kiszoną kapustę, suszone grzyby i wędzony boczek. Tak wiele smaków zamkniętych w pierogu daje wspaniały efekt. Warto spróbować! Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 10-12
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz.30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas gotowania
  • Kapustę, namoczone grzyby i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.

  • Kapustę odcedź odciśnij posiekaj, dodaj, posiekane grzyby oraz kaszę.

  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę i razem podsmaż, dodaj do farszu, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, wymieszaj.

  • W międzyczasie mąkę, wodę, olej i jajko wyrób na jednolite ciasto, dodając 1 łyżeczkę soli, przykryj i odstaw.

  • Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy ok 8 cm., napełniaj farszem i sklejaj na kształt pierogów.

  • Gotuj w osolonej wodzie.

Porady Gotowanie

Podczas smażenia boczku i cebuli możesz dodać posiekane owoce jałowca lub kminek oraz lubczyk.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0