Dzybdzałki to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Są nadziewane hreczką, czyli kaszą gryczaną z jajkami na twardo. Tradycyjnym dodatkiem do dzybdzałek jest gęsta śmietana i skrzeczki, czyli skwarki z boczku, posypanego obficie w czasie smażenia majerankiem i czosnkiem. Polecamy ten specjał, nie tylko mieszkańcom Warmii. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Kaszę ugotuj na sypko. Do gotowania kaszy dodaj liść laurowy, kilka szt. ziela angielskiego i szczyptę gałki muszkatołowej.
Pokrojony w kostkę boczek wysmaż na suchej patelni, dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę i zeszklij.
Do kaszy dodaj boczek z cebulą, posiekane jaja, dopraw do smaku, wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicy, zrób wgłębienie dodaj jajko, szczyptę soli, zarób nożem następnie dodaj roztopione masło i wlewając partiami ciepłą wodę ( ok. 250 ml) wyrób na jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wycinaj krążki (ok. 8 cm średnicy), napełniaj je farszem i sklejaj na kształt pierogów.
Surowy boczek wysmaż na suchej patelni dodaj wyciśnięty czosnek dopraw majerankiem, pieprzem i solą.
Dzybdzałki gotuj w osolonej wodzie, podawaj polane gęsta śmietaną posypane skrzeczkami.
Do gotowania kaszy dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, dzięki temu farsz zyska niepowtarzalny smak.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.