Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dzybdzałki warmińskie z hreczką

Dzybdzałki to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Są nadziewane hreczką, czyli kaszą gryczaną z jajkami na twardo. Tradycyjnym dodatkiem do dzybdzałek jest gęsta śmietana i skrzeczki, czyli skwarki z boczku, posypanego obficie w czasie smażenia majerankiem i czosnkiem. Polecamy ten specjał, nie tylko mieszkańcom Warmii. Przepis opracowała Barbara Bukowska z Banku Żywności w Elblągu, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 5-6
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Kaszę ugotuj na sypko. Do gotowania kaszy dodaj liść laurowy, kilka szt. ziela angielskiego i szczyptę gałki muszkatołowej.

  • Pokrojony w kostkę boczek wysmaż na suchej patelni, dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę i zeszklij.

  • Do kaszy dodaj boczek z cebulą, posiekane jaja, dopraw do smaku, wymieszaj.

  • Mąkę przesiej na stolnicy, zrób wgłębienie dodaj jajko, szczyptę soli, zarób nożem następnie dodaj roztopione masło i wlewając partiami ciepłą wodę ( ok. 250 ml) wyrób na jednolite ciasto.

  • Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wycinaj krążki (ok. 8 cm średnicy), napełniaj je farszem i sklejaj na kształt pierogów.

  • Surowy boczek wysmaż na suchej patelni dodaj wyciśnięty czosnek dopraw majerankiem, pieprzem i solą.

  • Dzybdzałki gotuj w osolonej wodzie, podawaj polane gęsta śmietaną posypane skrzeczkami.

Porady Gotowanie

Do gotowania kaszy dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, dzięki temu farsz zyska niepowtarzalny smak.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0