00 0
image
Oceń

Wschodnioafrykański gulasz z kurczakiem i soczewicą

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz.15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas gotowania
  • Przypraw kurczaka 1 łyżką mieszanki Berbere. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużym ogniu. Porcjami wrzucaj na patelnię kurczaka, smaż do uzyskania brązowego koloru, następnie zdejmij z patelni i odstaw na bok.

  • Zmniejsz ogień do średniego i wylej na patelnię resztę oleju. Dodaj cebulkę i smaż przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i zbrązowieje. Kurczaka wraz z sokami, które zdążyło puścić mięso przełóż z powrotem na patelnię. Dodaj soczewicę, pieczoną paprykę, pomidory, bazylię, kardamon, sól morską, pozostałe 3 łyżki mieszanki Berbere, a także batata i wodę. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40–50 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, a batat miękki. Przez ostatnie 10 minut gotuj bez przykrycia.

  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190°C. Placek chlebowy wyłóż na blachę do pieczenia i zapiekaj przez ok. 15–20 minut, aż będzie mocno chrupiący. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i pokrusz go na małe kawałki.

  • Rozdziel kurczaka między cztery miseczki, następnie posyp pokruszonym plackiem chlebowym, miętą, jajkiem i skrop niewielką ilością soku z cytryny. Gotowe danie można podawać z dodatkowo przygotowanymi plackami chlebowymi.

Porady Gotowanie

Wskazówki

Pieczenie papryki: przekrój paprykę na pół, ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj z włączoną funkcją grillowania przez ok. 5–7 minut aż skórka pomarszczy się i sczernieje na całej powierzchni. Przełóż paprykę do torebki foliowej, zawiąż ją i odczekaj ok. 15 minut aż ostygnie. Następnie zdejmij skórkę. 

 

Oceny i komentarze: 0