Wschodnioafrykański gulasz z kurczakiem i soczewicą

30MIN
Czas przygotowania
1GODZ. 15MIN
Czas gotowania
16
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 8 udek z kurczaka z kością
  • 4 łyżki mieszkanki przypraw Berbere (sprawdź osobny przepis)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebulki (drobno posiekane)
  • 100 g suchej brązowej lub czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka (upieczona i pokrojona)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 5 łyżeczek Bazylia w torebce
  • 10 owoców Kardamon owoce, (należy je obrać z łupinek i zmielić ziarna)
  • 1/2 łyżeczki Sól morska
  • 1 batat (obrany i pokrojony w kostkę)
  • 600 ml wody
  • 1 placek chlebowy oraz dodatkowo kilka sztuk do podania
  • 2 łyżki listków świeżej mięty (drobno posiekanych)
  • 2 jajka ugotowane na twardo (obrane i pokrojone na grubsze kawałki) – opcjonalnie
  • 1 cytryna (pokrojona w łódeczki)

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy