Warzywna potrawka z kurczaka to klasyk wśród dań jednogarnkowych. Jednak tym razem Kamis prezentuje lekko zmodyfikowany przepis na kurczaka z wędzonym boczkiem, cebulą, duszoną marchewką i ziemniakami, okraszonego majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawka z kurczaka to idealna propozycja na szybki lunch do pracy.
Kurczaka podzielić na części, zalać zimną wodą, dodać czosnek i ugotować.
W trakcie gotowania zdejmować pianę i zmniejszyć ogień.
Kurczaka wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić w słomkę.
Wywar przecedzić.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Gdy cebula się zrumieni, dodać masło, pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki, wszystko dusić ok. 5-10 min.
Uduszone warzywa z boczkiem oraz sól dodać do wywaru i gotować ok. 10 min.
Pod koniec gotowania włożyć pokrojonego kurczaka i przyprawić majerankiem i pieprzem.
Podawać z pieczywem.