00 0
image
Oceń

Kurczak z warzywami

Grillowany kurczak z warzywami, podany z chrupiącą bagietką, to idealna propozycja dla miłośników grilla, którzy szukają oryginalnych przepisów. Warzywa podaj w formie sosu śmietanowego. Jak to zrobić? Startą na tarce o dużych oczkach cukinię i cebulę pokrojoną w krążki podduś na maśle i bulionie drobiowym, a następnie dodaj śmietanę. Z kolei mięso dopraw pikantną przyprawą do grilla i piecz z każdej strony przez ok. 10 minut. Kurczak z warzywami będzie pasować do pajdy chleba lub pieczonych ziemniaków.

Składniki
Porcja dla: 4 osób4 osób
Sposób przygotowania
  • Cebule pokroić w krążki, a cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Warzywa poddusić na 2 łyżkach masła, wcisnąć czosnek. Wlać bulion, gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min.

  • Dodać śmietanę, gotować jeszcze ok. 10 min.

  • Sos doprawić solą i pieprzem.

  • Mięso posmarować oliwą i oprószyć przyprawą Grill pikantny.

  • Piec na grillu 10 – 12 minut, stale odwracając i smarując pozostałym masłem.

  • Podawać z przygotowanym sosem i bagietką.

Oceny i komentarze: 0