Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Szaszłyki z indyka z sosem cytrynowym z melisą

Tym razem proponujemy lekkie danie obiadowe, w którym króluje aromat ziół prowansalskich. Dodaliśmy do szaszłyków mocniejszy akcent – sos cytrynowo-melisowy na bazie jogurtu, który doskonale uzupełnia smak szaszłyków.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Mięso indyka pokroić w grubą kostkę, papryki oczyścić z pestek i białych błonek, następnie paprykę pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do kostki z mięsa indyka.

  • Czerwone cebule pokroić w duże kawałki. Przygotowane składniki nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, zaczynając od czerwonej cebuli i na cebuli czerwonej kończąc. Skropić szaszłyki olejem, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i solą. Wmasować zioła, sól i pieprz w szaszłyki.

  • Patelnię grillową rozgrzać bardzo mocno, aż zacznie lekko dymić. Grillować na patelni bez tłuszczu szaszłyki, po 2 minuty z każdej strony.

  • Następnie szaszłyki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C na 6-8min. Gdy szaszłyki są w piekarniku, przygotować sos. 200 – 250ml. gęstego jogurtu naturalnego połączyć z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, dodać posiekaną drobno garść świeżej melisy, chili, sól i wymieszać.

  • Gotowe szaszłyki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem jogurtowym.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0