Mięso indyka pokroić w grubą kostkę, papryki oczyścić z pestek i białych błonek, następnie paprykę pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do kostki z mięsa indyka.
Czerwone cebule pokroić w duże kawałki. Przygotowane składniki nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, zaczynając od czerwonej cebuli i na cebuli czerwonej kończąc. Skropić szaszłyki olejem, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i solą. Wmasować zioła, sól i pieprz w szaszłyki.
Patelnię grillową rozgrzać bardzo mocno, aż zacznie lekko dymić. Grillować na patelni bez tłuszczu szaszłyki, po 2 minuty z każdej strony.
Następnie szaszłyki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C na 6-8min. Gdy szaszłyki są w piekarniku, przygotować sos. 200 – 250ml. gęstego jogurtu naturalnego połączyć z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, dodać posiekaną drobno garść świeżej melisy, chili, sól i wymieszać.
Gotowe szaszłyki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem jogurtowym.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl