0 0 0
image
Oceń

Nasi goreng - indonezyjski smażony ryż

Nasi Goreng, czyli smażony ryż, to narodowe danie indonezyjskie. Podstawą dania jest ugotowany ryż, krótko smażony z dodatkiem jajek, kurczaka i pokrojonych warzyw. To wyjątkowo szybki i prosty przepis na smaczne, egzotyczne danie. Spróbujesz? Przepis opracowała Renata Lichota, specjalista ds. Badań i Rozwoju, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 5-6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu (możesz przygotować poprzedniego dnia).

  • Fasolkę pokrój na 3 części, marchewkę w cienkie słupki, a cebulę w kostkę.

  • Na patelnię z odrobiną oleju wlej rozkłócone jajka. Smaż jak na omlet, ale rozrywaj go tak, aby powstały drobne kawałki, które zdejmij z patelni i odstaw.

  • Na dużej patelni na oleju podsmaż cebule, marchewkę, fasolkę. Dodaj pokruszone piri piri i płatki czosnku. Dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, smaż 2-3 min.

  • Dodaj ryż, omlet, pozostałe przyprawy, sos sojowy wymieszany z miodem i smaż wszystko 2 min.

  • Podawaj posypane szczypiorem, polane ulubionym ostrym sosem, dodatkowo obok ułóż kilka plastrów pomidora lub ogórka.

Oceny i komentarze: 0