Maki z szafranowego pęczaku z grillowanym kurczakiem to idealna propozycja na romantyczną kolację dla dwojga, a jednocześnie oryginalny sposób na przyrządzenie kaszy pęczak. Wystarczy, że kaszę pęczak zalejesz aromatycznym bulionem i dodasz do niej nitki szafranu, a następnie zawiniesz ją w glony nori wraz z grillowanym kurczakiem i pokroisz na małe kawałki w stylu sushi maków. Przekonaj się, że kasza pęczak z kurczakiem to doskonałe połączenie smaków.
W dużym garnku smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek – dodajemy pęczak i szafran.
Całość zalewamy bulionem.
Gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce czerwonej, grillujemy i odkładamy do wystudzenia.
Na płatki nori układamy szafranowy pęczak i układamy grillowanego kurczaka pokrojonego w słupki.
Zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki.