Pietruszka i tymianek dodadzą smaku i aromatu pieczonemu w całości kurczakowi.
Rozgrzej piekarnik do 220oC. Kurczaka natrzyj solą i umieść w brytfance. Piecz przez 30 minut, aż skóra stanie się złocisto-brązowa.
W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę podsmaż na oleju, aż zmięknie i nabierze złocisto-brązowego koloru.
Do cebuli dodaj mąkę i smaż przez minutę. Następnie, cały czas mieszając, dodaj wino, rosół i śmietankę. Sos doprowadź do wrzenia.
Do brytfanki z podpieczonym kurczakiem przelej sos, a następnie posyp kurczaka tymiankiem i pietruszką.
Obniż temperaturę piekarnika do 180oC i całość piecz przez godzinę.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój na porcje. Podawaj z sosem.