00 0
image
Oceń

Kulki ryżowe nadziewane sezamem i kurczakiem w 7 smakach wraz z błyskawicznym kimchi

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, wykorzystaj 575 ml wody. Po ugotowaniu spulchnij go widelcem i wymieszaj z 2 łyżeczkami octu ryżowego oraz 1 łyżeczką cukru. Odłóż na bok do lekkiego ostudzenia, w międzyczasie przygotuj nadzienie i kimchi.

  • Aby przyrządzić błyskawiczne kimchi, w małym rondlu zagotuj pozostały ocet ryżowy połączony z resztą cukru, sokiem z pomarańczy, granulowanym czosnkiem, imbirem i chili w płatkach. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź. W średniej wielkości misce umieść kapustę, rzodkiew, dymkę oraz paprykę i wymieszaj z 1 łyżeczką soli morskiej. Całość zalej przygotowaną mieszanką z octem i odstaw na bok.

  • Przygotuj nadzienie. W średniej wielkości misce wymieszaj kurczaka, japońską przyprawę siedmiu smaków i pozostałą ¼ łyżeczki soli morskiej. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż przez ok. 6–8 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, gdy mięso będzie całkowicie usmażone. Przełóż kurczaka do średniej wielkości miski, a następnie obtocz go w majonezie i sezamie. Posiekaj drobno ¼ przygotowanego kimchi i wymieszaj z kurczakiem.

  • Uformuj kulki ryżowe. Nabierz w dłoń ok. 1 łyżki (z górką) ciepłego ryżu i zrób w nim sporej wielkości wgłębienie, w którym umieść ok. 2 łyżek nadzienia z kurczaka. Rękoma delikatnie uformuj kulkę lub dowolny kształt, np. kanapkę o bokach długości 8 cm i grubości 2 cm, otaczając nadzienie ryżem (jeśli potrzeba, dołóż go więcej). Powtórz czynności, używając pozostałego ryżu i nadzienia.

  • Na użytej wcześniej patelni rozgrzej resztę oleju na średnim ogniu. Kulki ryżowe smaż z każdej strony partiami po ok. 3–4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.

  • Przed podaniem oprósz kulki ryżowe posypką furikake. Odsącz kimchi, pozostawiając w miseczce mieszankę octu z dodatkami. Podawaj kulki ryżowe wraz z błyskawicznym kimchi i mieszanką octu, w której będzie można je maczać.

Porady Gotowanie

Wskazówki:

Podczas lepienia kulek ryżowych ustaw z boku miskę z zimną wodą. Jeśli ryż będzie się za bardzo kleił do dłoni, możesz je przepłukać w wodzie, co znacząco ułatwi dalszą pracę.

Wszystkie części dania można przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowany ryż do sushi, gotowe nadzienie z kurczaka, błyskawiczne kimchi i mieszankę octu z dodatkami można zamknąć w oddzielnych szczelnych pojemnikach i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed formowaniem kulek podgrzej ryż. Przygotuj je i podawaj zgodnie z przepisem. 

 

Oceny i komentarze: 0