Z kurczaka usunąć skórę i wszystkie kości, a mięso zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać śmietanę i gotować do uzyskania zawiesistego sosu.
Sos wlać do płaskiej miski i włożyć do niego krokiety.
Idealnym dodatkiem do tego dania będzie polenta.
Skórę i kości podsmażyć na jednej łyżce oleju sezamowego, dodać posiekane cebule, pokrojoną w plasterki marchewkę i jagody jałowca.
Następnie dolać nieco wody i ugotować mocny wywar.
Ziarno sezamowe uprażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Zmielone mięso zagnieść z 50 g ziarna sezamowego, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i obsmażyć na jednej łyżce oleju sezamowego.
Pulpety wyjąć z patelni, obtoczyć w pozostałym sezamie i zawinąć w blanszowane liście winorośli.
Krokiety ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i piec 30 minut w temperaturze 220° C.
W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Sos: Rozgrzać trochę oleju, przyrumienić posiekane migdały oraz resztę sezamowego ziarna, dodać melisę i zalać wywarem z kości.