Rodzynki namoczyć w winie.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do rondelka mieszając, aż sos zgęstnieje.
Zestawić z ognia, dodać szafran.
Doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną pierś pokroić w plastry, polać sosem cytrynowym.
Podawać z ryżem.
Pierś z indyka natrzeć solą, Pieprzem, następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pierś z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać masło, morele i namoczone rodzynki.
Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C ok. 40 min.
Pod koniec pieczenia odkryć mięso, aby się zrumieniło.
Do rondelka wlać sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody.
Dodać miód, cukier, imbir, podgrzać, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Doprowadzić do wrzenia.