Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, obtaczamy w kolendrze, w przyprawie do gyrosa i polewamy oliwą. Odstawiamy na 10 minut do lodówki żeby zamarynować. Wrzucamy zamarynowane mięso na rozgrzaną patelnię, smażymy i przykrywamy by odpoczęło.
Sos tzatziki: Ogórka ścieramy na tarce i solimy (odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok). Odlewam wodę z ogórków, dodajemy jogurt i przeciśnięty czosnek. Posypujemy odrobiną oregano.
Mięso należy podawać z sosem tzatziki posypane miętą i odrobiną chilli.
Mutabal: Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się bardzo ciemny i miękki. Z upieczonego bakłażana wyjmujemy miąższ i rozgniatamy widelcem razem ze sproszkowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą kminu rzymskiego i łyżeczką przyprawy do gyrosa. Podajemy z chlebkiem pita.