Południowoafrykańskie wytrawne ciasto z grilla zaskoczy Twoich gości. Ciasto francuskie, wypełnione kurczakiem z pieczarkami, umieszczamy wewnątrz rusztu i pieczemy na grillu. Wyjątkowy smak farszu zapewnia mieszanka rozmarynu, estragonu i tymianku oraz tajemny składnik - konfitura z czerwonej cebuli. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż posiekany czosnek.
Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż kilka minut, dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
Z ciasta wykrój dwa kawałki tak aby pasowały wielkością do rusztu.
Jeden kawałek ciasta ułóż na otwartym ruszcie, ciasto posmaruj konfiturą z cebuli.
Dodaj pieczarki i kurczaka. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zamknij ruszt, posmaruj pozostałym masłem. Piecz na grillu 15-20 min. często przewracając.
Braai Pie możesz upiec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez ok. 20 min.
Polecamy Konfiturę z czerwonej cebuli według sprawdzonego przepisu z I edycji naszych warsztatów "Kulinarnie mocni".