Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Uszka bezglutenowe do barszczu

Barszcz to jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych przy wigilijnym stole. Tej klasycznie zupie towarzyszą zazwyczaj mini pierożki zwane potocznie uszkami. W niektórych regionach Polski barszcz serwowany jest z kluskami lub pasztecikami. Jeśli w Twojej rodzinie podawana jest ta pierwsza wersja, zaś wśród gości są osoby unikające glutenu, wypróbuj nasz przepis na uszka bezglutenowe z grzybami.

Składniki
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 3 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
3 min Czas gotowania
  • Umyj dokładnie grzyby, namocz je przez ok. 15-20 minut, a następnie gotuj do momentu, aż będą miękkie.

  • Cebulę obierz i posiekaj na piórka. Podsmaż na oleju, aż nabierze brązowego koloru i dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw na bok do wystygnięcia.

  • Przesiej mąkę na blat tworząc kopiec.

  • Na środku stożka zrób palcem mały otwór i zalej mąkę wrzącą wodą. Zagnieć dokładnie składniki.

  • Posyp ciasto skrobią, dodaj szczyptę soli i pieprzu, zagnieć i rozwałkuj na cienki placek – ok. 2 mm grubości.

  • Potnij placek na szerokie pasy i podziel go na kwadraty.

  • Na środek każdego kwadratu wyłóż farsz i zagnij ciasto na trójkąty.

  • Sklej brzegi i uformuj uszko (najlepiej na palcu).

  • Gotowe uszka wrzuć na wrzącą i osoloną wodę. Uszka po 3 minutach powinny wypłynąć, to znak, że są gotowe do jedzenia.

Porady Gotowanie

Nadmiar wody, która zostanie po grzybach możesz wykorzystać jako wywar do barszczu.

Jeśli masz problemy ze zlepieniem rogów ciasta, posmaruj je delikatnie żółtkiem.

Dolej 2 łyżki oleju rzepakowego do wody, w której będziesz gotować uszka. To uchroni je przed zlepianiem się.

Oceny i komentarze: 0