Płaty ciasta przekładane szpinakiem i beszamelem tworzą efektowny tort. To ciekawa propozycja na zdrową kolację dla całej rodziny. A może zaskoczysz gości takim nietypowym tortem? Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Mąkę, wodę, szczyptę soli i olej wyrabiaj kilka minut na jednolitą masę. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Następnie podziel je na 4-5 równych części, uformuj z nich kule a następnie rozwałkuj na bardzo cienkie placki.
Placki smaż na suchej patelni po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron.
Zrób sos beszamelowy. Masło rozgrzej w rondelku, wsyp 2 łyżki mąki, przygotuj złocistą zasmażkę, dodaj mleko i gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W tortownicy układaj warstwami: placki, szpinak i beszamel.
Wierzch posyp tartym serem, piecz ok. 30 min w temp. 170 st.
Jako nadzienie Tortu szpinakowego wykorzystaj Szpinak z suszonymi pomidorami i serem według naszego przepisu.
Własnoręcznie robione krążki ciasta możesz zastąpić gotowym makaronem lasagne.