Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tort szpinakowy

Płaty ciasta przekładane szpinakiem i beszamelem tworzą efektowny tort. To ciekawa propozycja na zdrową kolację dla całej rodziny. A może zaskoczysz gości takim nietypowym tortem? Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Mąkę, wodę, szczyptę soli i olej wyrabiaj kilka minut na jednolitą masę. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.

  • Następnie podziel je na 4-5 równych części, uformuj z nich kule a następnie rozwałkuj na bardzo cienkie placki.

  • Placki smaż na suchej patelni po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron.

  • Zrób sos beszamelowy. Masło rozgrzej w rondelku, wsyp 2 łyżki mąki, przygotuj złocistą zasmażkę, dodaj mleko i gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • W tortownicy układaj warstwami: placki, szpinak i beszamel.

  • Wierzch posyp tartym serem, piecz ok. 30 min w temp. 170 st.

Porady Gotowanie

Jako nadzienie Tortu szpinakowego wykorzystaj Szpinak z suszonymi pomidorami i serem według naszego przepisu.

Własnoręcznie robione krążki ciasta możesz zastąpić gotowym makaronem lasagne.

Oceny i komentarze: 0