Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pierogi z serem

Jednym z przykładów pierogowego szaleństwa na każdym świątecznym stole są tradycyjne i niezwykle smaczne pierogi z serem. Słodki, twarogowy farsz w połączeniu z klasycznym pierogowym ciastem to doskonały przepis na przepyszne i proste w przyrządzeniu wigilijne danie, które na pewno posmakuje wszystkim łasuchom.

Składniki
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.

  • Twaróg przepuść przez praskę lub porządnie rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki na twarogowy farsz: 2 żółtka, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i dokładnie wszystko wymieszaj.

  • Podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania pierogów. Wycinaj szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość twarogowego farszu, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

  • Wyjęte na talerz pierogi możesz polać delikatnie osłodzoną śmietaną lub roztopionym i posypanym cukrem masłem.

Porady Gotowanie

Do farszu możesz dodać ok. 3 łyżek kaszy manny - będzie on wtedy bardziej zbity.
Do wyrabiania ciasta pierogowego najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.

Oceny i komentarze: 0