Sałatka z pieczonym brokułem i serem halloumi

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Podgrzej piekarnik do 200°C.

  • Umieść brokuły na blaszce do pieczenia z ząbkiem czosnku, posyp połową przyprawy Baharat Street Food, a następnie skrop je 1 łyżką oleju. Dokładnie wymieszaj, a następnie piecz przez 20-25 minut.

  • W międzyczasie podgrzej suchą patelnię na dużym ogniu, dodaj nasiona dyni i praż przez 1-2 minuty. Usuń nasiona z patelni i pozostaw do ostygnięcia na talerzu, na tej samej patelni smaż halloumi przez minutę po każdej stronie na złoty kolor. Odłóż na bok. Następnie smaż cebulę w pozostałym oleju przez 5 minut lub do zmięknięcia. Dodaj pozostałą część przyprawy Baharat Street Food, 3 łyżki wody i soczewicę. Podgrzewaj na patelni przez kilka minut. Na koniec dodaj pomidory, zdejmij z ognia i odłóż na bok.

  • Aby przygotować sos tahini obierz pieczony ząbek czosnku, zmiażdż na desce do krojenia nożem, przenieść do małej miski z pastą tahini. Wymieszaj z pozostałą wodą, olejem i sokiem z cytryny. Soczewicę serwuj na dwóch talerzach. Na wierzchu ułóż ser haloumi z pieczonymi brokułami, posyp pestkami dyni i skrop sosem tahini.

Porady Gotowanie

Sałatka jest doskonała na ciepło jak i przygotowana z wyprzedzeniem i przechowywana w lodówce.

Oceny i komentarze: 0