Pancakes z pieczoną dynią

Co dziś na śniadanie? Pyszne placuszki czy zdrowa porcja warzyw? Odpowiedź jest prosta - jedno i drugie. Pancakes z pieczoną dynią to solidna porcja warzyw w formie atrakcyjnej dla największych łasuchów. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Dynie wymieszaj z roztopionym masłem , umieść na blaszce do pieczenia i piecz przez 20 minut w temp. 185 ℃. Po upieczeniu zmiksuj z mlekiem na jednolita masę

  • Mąkę wymieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia , cukrem, dodaj dynię, żółtka, ubite na pianę białka, wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Na patelni delikatnie posmarowanej olejem formuj okrągłe placki o średnicy ok 8 cm. Smaż z obydwu stron

  • Podawaj z jogurtem i syropem klonowym lub miodem.